BELANGRIJKE ANTIOXIDANTEN NAAST MIJN DAGELIJKSE DOSIS 1 G EPA EN DHA

 
 

diverse vormen van straling, chemotherapie); levensstijl (roken of passief roken, te hoog lichaamsgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging); voeding (te veel verzadigde vetten, te weinig antioxidanten, voedingsvezels, alfalinoleenzuur, te veel linolzuur, te weinig fyto-oestrogenen, teveel alcohol).

Glutathion

Glutathion wordt in het lichaam aangemaakt en is de belangrijkste wateroplosbare antioxidant. In het hele antioxidantennetwerk recycleert glutathion de geoxideerde vorm van vitamine C en herstelt daarmee zijn kracht als antioxidant. Glutathion werkt ontgiftend: het ontgift uw lichaam bijvoorbeeld na de inname van toxische geneesmiddelen of als uw longen zijn aangetast door luchtvervuiling, en het is belangrijk voor een gezonde leverfunctie. In de lever zitten ongelooflijk grote hoeveelheden glutathion, zodat de lever zijn ontgiftingstaak goed zou aankunnen. Glutathion versterkt het immuunsysteem en speelt een rol bij het opstapelen en transporteren van aminozuren (de bouwstenen van proteine). 

U kunt uw glutathionpeil verhogen door hogere dosissen N-acetyl-l-cysteine in te nemen (v.b 600 a 750 mg N-acetyl-L-cysteine) . Glutathion wordt in de cellen aangemaakt uit drie aminozuren – cysteine, glutaminezuur en glycine – die alle drie in voeding zitten. Glutathion zit in redelijk hoge dosissen in fruit, groenten en vers vlees, maar wordt tijdens het verteringsproces deels afgebroken.

 

De gemakkelijkste en beste manier om een gezond glutathionpeil te hebben, is voedingsproducten te eten die de bouwstenen van glutathion bevatten. Vermijd ook stoffen die het glutathionpeil doen dalen, zoals sigarettenrook en voeding die chemisch behandeld is (bijvoorbeeld charcuterie met nitri
ten of nitraten), alcohol en een groot aantal geneesmiddelen (voornamelijk pijnstillers).

Glutathion komt onder twee vormen in het lichaam voor: in een gereduceerde vorm, als krachtige antioxidant, en in een geoxideerde vorm, nadat het zijn rol heeft gespeeld in het antioxidantennetwerk. In een gezond lichaam speelt meer dan 90% van de glutathion de rol van antioxidant.