HART- EN VAATZIEKTEN

 

Vraag aan uw arts duidelijke informatie en laat u niet afwimpelen met een geruststellend lachje. Als u een cholesteroltest laat uitvoeren, vraag dan duidelijk naar de verhouding slechte LDL- en goede HDLcholesterol.

Iemand met LDL 150 en HDL 90 loopt minder risico op een
hartziekte dan iemand met LDL 150 en HDL 30. Nog te veel artsen houden alleen rekening met het totale cholesterolgehalte en schrijven routinematig cholesterolremmers voor vanaf een cholesterolpeil van 220.
Vraag ook naar het homocystenegehalte.


EEN GEZOND ALTERNATIEF VOOR CHOLESTEROLREMMERS

De belangrijkste stappen die u kunt zetten om uw bloedcholesterol te verlagen en zo hart- en vaatziekten te vermijden, is een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en – als u overgewicht hebt – gewicht
verliezen.

  Stel dat u gezond eet (veel groenten en fruit, weinig verzadigde vetten) en toch geen goede cholesterolverhouding hebt, dan raad ik u het volgende aan:

- Verminder de inname van alle verzadigde vetten. Het verlagen van de inname van verzadigde vetten is de meest effectieve manier om de bloedcholesterol te verlagen. Limiteer uw dagelijkse inname van cholesterol.
- Introduceer olijfolie als een van uw voedingsgewoontes, net zoals in het mediterrane dieet. Olijfolie is rijk aan mono-onverzadigde vetzuren (oliezuur of omega-9), antioxidanten en squaleen, en helpt de LDL-cholesterol verlagen. Beperk het gebruik van koffie, zwarte thee en cola.
- Eet voeding die rijk is aan vitamine B (granen, fruit, bonen, bladgroenten). Vitamine B12 en foliumzuur helpen om het homocysteinepeil te doen dalen.
- Eet meer complexe koolhydraten die rijk zijn aan plantaardige
vezels.
- Drink regelmatig groene thee.
- Eet veel knoflook, uien, chilipepers en shii takepaddenstoelen.
- Neem 1 gram EPA-DHA of 1,8 gram zuivere EPA. (meet uw eigen omega-3-index zie : www.omega-3-index.com)